КООРДИНАТОР ЗА ПРАВОСЛАВНА ИНФОРМАЦИЯ

 

 
Рейтинг: 3.00
(227)
ЩО Е ЖИВАТА ВОДА И КЪДЕ ДА Я ОТКРИЕЕМ
Как да се молим, че да бъде молитвата ни чута!?!
Кой светец за какво помага
Официални църковни празници
Фотосесия - Атон -люлката на Православието
Светите отци
Самоубийството
Чудотворни икони на Пресвета Дева Мария
Новини
НА ВРАЧКИТЕ И МАГЬОСНИЦИТЕ СЕ ДОВЕРЯВАТ САМО ДУХОВНО БЕЗНРАВСТВЕНИТЕ X0РА
СОЦИАЛНИ ПРОБЛЕМИ
Духовни основи на наркоманията
Покайно правило за жени, убили деца в утробата си
ЗАЩО някой хора посягат КЪМ ДРОГАТА
ПОКЛОНИЧЕСКИ ПЪТЕШЕСТВИЯ
СВЕТИ ТАЙНСТВА
Тайнство Покаяние
Кръщение
Как да се държим в храма?
Свето тайнство Брак
Православно християнско опело и панахида
Образец за изповед на православен християнин
Как и защо се прави "курбан"-ОБРОК и какво е нужно за него
Православна галерия - ИКОНИ
Фото Галерия- ГОБЛЕНИ с мотиви от живота на Иисус Христос
Православни икони като ДЪРВОРЕЗБИ - Галерия
МОЛИТВА КЪМ СВЕТИ БОНИФАЦИЙ ЗА ИЗБАВЯНЕ ОТ ПИЯНСТВО
МОЛИТВИ ЗА НАМИРАНЕ НА РАБОТА
Молитви против бесовски изкушения
Молитва за последните времена, помощ в борбата срещу aнтихриста
Молитва на последните Оптински старци
Църковен календар
Фото Галерия - ЙЕРУСАЛИМ
Фото Галерия
Поздравителни картички
Филми на православна тематика
Връзки с ДРУГИ ПОДОБНИ САЙТОВЕ


Адам И Ева Книжката- любов от пръв поглед Какви теглила има в СВЕТА Как да се задържи СЕМЕЙСТВОТО в наши дни Свети отци - наставления ВЪПРОСИ НА МЕДИЦИНСКАТА ЕТИКА Как да четат повече децата Специални препоръки към проблемни деца За РОДИТЕЛИТЕ и техните ДЕЦА Молитви за децата при особени случай Простички съвети АБОРТ ?!? Молитва на родители за техните деца Покайно правило при осквернение Адреси в интернет за правата на детето и личността ПРЕПОДОБНИЯТ ЛАВРЕНТИЙ - ПРОРОК ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ВРЕМЕНА ДЕСЕТТЕ ЗАПОВЕДИ ЗА ПРАВИЛНОТО ВЪЗПИТАНИЕ Как да се задържи СЕМЕЙСТВОТО в наши дни!?! Утешително слово към близките на ПОЧИНАЛИ Молитви при трудно раждане Молитва при недостиг на майчино мляко за бебе Молитва за мъртво-родени и некръстени деца Няколко думи за СПАСЕНИЕТО-автор Мариян Стоядинов Животът не е шега ДОПУСТИМИТЕ ПРЕДЕЛИ Детски тайни Как да формираме положителни черти у едно дете!? ДНЕВНИК НА НЕРОДЕНОТО ДЕТЕ Контрацептивни методи и средства- Цветан Биюков Молитва за любовта на убитите младенци при АБОРТ За последните времена и ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ Акатисти Новини-http://www.dveri.bg/

Чудотворни икони на Пресвета Дева Мария / Казанската Пресвета Богородица

Казанската Пресвета Богородица
22.10.09 12:25
Вземи в gLOG
Под покрова на Поборницата - Воевода, през 1552 г. Казанското ханство било присъединено към Русия от цар Иван IV Грозни, който освободил от плен около 100 000 руснаци. Започнало просвещение на та-тарите в светата християнска вяра. В град Казан Пречистата Богородица три пъти се явила на 10-годишната девойка Матрона (1579 г.) със заповед да извика архиепископа и началника на града. Те трябвало да извадят от земята на мястото на неотдавнашен пожар в къща Нейна икона. Думите на девойката не им направили впечатление и тогава тя сама, с помощта на майка си откопала на посоченото място сияеща с чудна светлина икона на Божията майка. Това станало на 8 юли 1579 година. По благословение на архиепископ Иеремия. свещеникът от близкия Николаевски храм, бъдещ патриарх на Москва - Ермоген, в литийно шествие с кръст и икони отнесъл на ръце иконата в своя храм. След молебен тя била пренесена в Казанския Благовещенски събор. Многочислените чудеса от новооткритата икона започнали с преглеждането на двама слепци (както и от иконата Одигитрия в Константинопол), това било знак на покровителството на Божията Майка и станало в чест на просвещаването на мюсюлманите в православната вяра. Копие на иконата и описание на чудесата от нея били изпратени на цар Иван Грозни и той заповядал да се направи на мястото на нейното явяване храм в чест на Казанската икона на Божията Майка и да се основе женски манастир, в който приела пострижение Матрона с майка си. През 1594 г. Ермоген, тогава вече Казански митрополит, написал „Повест и чудеса на Пречистата Богородица и на честното и славно Нейно явяване на икона в Казан", и тро-пар на иконата.
В периода на смутните времена, когато руската земя раздирали междуособици, поляците завзели Москва и искали да сложат на руския престол чужденец и друговерец. По призива на Православната църква в лицето на московския светител Герман, руският народ се вдигнал да защити своята вяра и Отечество. Иконата на Пресвета Богородица Поборницата - Воевода покровителствала руските войнства и с Нейното застъпничество Русия била спасена. Казанското опълчение донесло със себе си копие на Казанската чудотворна икона и го връчило на княз Димитър Михайлович Пожарски през 1612 година. Опълчението преодоляло огромни трудности и отбило многочислена войска, идваща на помощ на обсадените в Москва поляци, предстояло още да се вземе с щурм Китайград и Кремъл. Православното руско войнство три дни постило и се молило за милост на Пресвета Богородица пред нейната Ка-
дни умирал от глад намиращият се в плен архиепископ Арсений. В нощта на 22 октомври му се явил преподобни Сергии Радонежски и му казал: „Арсений, нашите молитви са чути и по застъпничеството на света Богородица, Божият съд за отечеството ни е подложен на милост, сутринта Москва ще бъде в ръцете на обсадителите и Русия ще бъде спасена." След това архиепископ Арсений оздравял. Радостната вест била предадена на руската войска и тя, като призовала на помощ Небесната Царица с щурм превзела Китайград и след два дни влязла в Кремъл. В чест на тези събития цар Михаил Феодорович установил празник на Казанската икона, с литийно шествие, два пъти в годината на 8 юли и на 22 октомври. Княз Димитър Пожарски поставил Казанската икона в своята енорийска църква в чест на празника Въведението в храма на Пресвета Богородица.
Около 1636 г. иконата била пренесена в построения от царете за благодарност към Господа и Пречистата Негова Майка заради спасението на Москва и цяла Русия, Казански събор в 1633 година. Копие на чудотворната икона било поставено и в параклиса над гробницата на организатора на опълчението Козма Минин, в нижеградския Спасо - Преобра-женски катедрален събор. През 1709 г., накрая при Полтавската победа, император Петър I се молел на Поборницата-Воевода пред Казанската Нейна икона в присъствието на руската войска. През 1801 г. почитаното копие на иконата било поставено в град Санкт Петербург. Чудотворната икона била тържествено пренесена в деня на освещаване на Казанския събор, 15 септември 1811 г.
През 1812 г., преди отиването си в армията, в Казанския събор княз Михаил Кутузов на колене пред Казанската икона на Божията Майка слушал молебена „Застъпнице Усърдна и Покровителнице на Руската земя" и със сълзи молел Пречистата Богородица да спаси Русия. След свършването на молебена свещениците на събора поднесли на фелдмаршала Казанската икона на Божията Майка в медалион, който князът си сложил на гърдите. Минало по-малко от половин година и тук, в Казанския събор на 25 декември 1812 г. отслужили благодарствен молебен „За избавянето на Русия от нашествието на галите и с тях дванадесет народи". Към Казанската икона на Божията Майка, след свършването на войната се стекли много руснаци да благодарят за избавянето си от враговете. Донските казаци донесли като дар взетото от неприятелите сребро, с което бил отлят иконостаса на събора, а всерусийското войнство поставило пред чудотворния образ на света Богородица своите победни трофеи:
други знаци на воинската слава. Съборът в чест на Казанската икона станал храм-паметник на победата на руския народ в Отечествената война през 1812 година. Иконата, намерена от девойката Матрона, се прославила с много чудеса на Божията милост и милостта на Пресветата Богородица към руския народ и станала всенародна светиня, знамение на особеното участие на Пречистата Владичица Богородица в съдбата на Русия. Не случайно Казанският образ се явява подобие на древната Вла-хернска икона Одигитрия - Пътеводителница, нарисувана от свети евангелист Лука, която Сама Пречистата Дева Богородица благословила с думите: „Благодатта на Родилият се от Мен и Моята милост да бъдат с тази икона". Казанската икона се отличава от древния образ на Одигитрия само по наклона на главата на Богородица към Богомладенеца. Без-числени милости прави Дева Богородица на молещите се пред Нейната Казанска икона. Тя е един от най-често разпространените образи на Пречистата наша Майка, покровителница на православния руски народ и всички православни народи. Особено почитана чудотворна Казанска икона се намира в московския Богоявленски патриаршески събор.
В Русия има три особено почитани Казански икони на Божията Майка. Едната е в град Казан, в Богородичния манастир. Втората - иконата, която е пренесена от император Петър I от Москва е в град Санкт Петербург. Трета е иконата в Московския Казански събор, която е подарена на княз Пожарски. През 1904 година древната чудотворна Казанска икона била открадната и по-нататъшната й съдба е неизвестна. Един от почитаните чудотворни образи на тази свята икона се пази в Елоховския Богоявленски събор в град Москва. Иконографският тип на иконата съответства на края на XVI век. Тя е подобна на „Одигитрия". Главната особеност в тази икона е, че Богомладенецът е обърнат надясно.Икона Божией Матери 'Казанская"

Празднование установлено в 1649 г. в благодарность за избавление Москвы и всей России от нашествия поляков в 1612 г. В Смутное время (конец XVI и начало ХУН вв.) на Россию напали поляки, которью глумипись над православной верой, грабили 'и жгли храмь:, города и села. Когда они захватили Москву, Патриарх Ермоген призвал русский народ встать на защиту Родини. В ополчение, которое возглавлял князь Димитрий Михайлович Пожарский, был прислан из Казани чудотворньм образ Пресвятой Богородици. Весь народ и ополчение наложили на себя трехдневнии пост и с молйтвой обратились к Господу и Его Пречистой Матери за помощью. Молитва била услмшана. От находившегося в плену у поляков святителя Арсения пришла весть, что ему в видении бьшо открыто о перемене суда Божия на милость. Воодушевленные известием, русские войска 22 октября 1612 г. освободили Москву от захватчиков.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
2. MichaelHex
31.08.17
19:50
wh0cd411122 <a href=http://genericsingulair.us.org/>generic singulair</a> <a href=http://cymbalta60mg.us.org/>duloxetine cymbalta</a> <a href=http://cheaplevitra.us.org/>Cheap Levitra</a>
1. MichaelHex
09.07.17
16:26
wh0cd798386 <a href=http://tadalis24.us.org/>tadalis online</a>
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.094